Pentru Facturare si Gestiune recomandam Smart Bill. Incerci GRATUIT!
Ca regula generala, situatiile financiare depuse gresit nu se pot corecta. Exista insa anumite exceptii cand se pot rectifica situatiile financiare, in anumite cazuri speciale.
Actul normativ care reglementeaza ce tipuri de erori se pot corecta si procedura care trebuie urmata este Ordinul nr. 450 din 31 martie 2016 pentru aprobarea Procedurii de corectare a erorilor cuprinse în situațiile financiare anuale și raportările contabile anuale depuse de operatorii economici și persoanele juridice fără scop patrimonial.

Actul normativ mai sus mentionat arata ca depunerea pentru aceeași perioadă de raportare a unui alt set de situații financiare anuale/raportări contabile anuale se poate efectua numai pentru corectarea erorilor menționate în lista de mai jos, nu și pentru corectarea erorilor contabile definite de reglementările contabile aplicabile.
Ce erori poti corecta la situatii financiare depuse gresit?
1.denumirea entității raportoare;
2.codul unic de înregistrare al entității raportoare;
3.activitatea CAEN (denumire clasă CAEN și/sau cod CAEN);
4.forma de proprietate;
5.indicatorii raportați prin formularul «Bilanț»/«Situația activelor, datoriilor și capitalurilor proprii», dacă valoarea acestor indicatori poate fi dovedită de alte documente (de exemplu, act constitutiv, contracte etc.) și acest aspect este cuprins în declarația pe propria răspundere la care vom face referire mai jos in cuprinsul articolului
6.numărul de salariați și/sau a alti indicatori raportați prin formularul “Date informative”
7.depunerea de situații financiare anuale/raportări contabile anuale care nu cuprind niciun indicator valoric
8.transmiterea electronică de situații financiare anuale/raportări contabile anuale în loc de declarație de inactivitate, precum și transmiterea electronică a declarației de inactivitate în loc de situații financiare anuale/raportări contabile anuale
9.transmiterea electronică de situații financiare anuale/raportări contabile anuale folosind un format de raportare cuprins în programul de asistență, diferit de cel corespunzător tipului de entitate sau netransmiterea electronică a tuturor documentelor prevăzute de lege (raportul administratorilor, declarația pe propria răspundere, raportul auditorului statutar etc.
10.întocmirea și transmiterea electronică de situații financiare anuale/raportări contabile anuale folosind date eronate, determinate inclusiv de procesele de extragere și prezentare a informațiilor din bazele de date.
In cazul identificarii de erori contabile, acestea se corecteaza potrivit prevederilor O 1802/2014, si nu se depune un alt de situatii financiare.
Ce se intelege prin eroare contabila?
Erorile din perioadele anterioare sunt omisiuni și declarații eronate cuprinse în situațiile financiare ale entității pentru una sau mai multe perioade anterioare rezultând din greșeala de a utiliza sau de a nu utiliza informații credibile care:
a) erau disponibile la momentul la care situațiile financiare pentru acele perioade au fost aprobate spre a fi emise;
b) ar fi putut fi obținute în mod rezonabil și luate în considerare la întocmirea și prezentarea acelor situații financiare anuale.
Astfel de erori includ efectele greșelilor matematice, greșelilor de aplicare a politicilor contabile, ignorării sau interpretării greșite a evenimentelor și fraudelor.
Erorile din perioadele anterioare se referă inclusiv la prezentarea eronată a informațiilor în situațiile financiare anuale.
Corectarea erorilor aferente exercițiilor financiare precedente nu determină modificarea situațiilor financiare ale acelor exerciții.
Citeste si : 10 lucruri bine de stiut despre corectarea erorilor contabile
Cum se corecteaza situatiile financiare in situatiile in care este posibil acest lucru?
Procedura de corectare a erorilor constatate -reguli:
-se refac situatiile financiare cu informatiile corectate si se depun numai la registratura unităților teritoriale ale Ministerului Finanțelor Publice.
Acestea se depun la registratura în format electronic, împreună cu situațiile financiare anuale/raportările contabile anuale listate cu ajutorul programului de asistență elaborat de Ministerul Finanțelor Publice, semnate potrivit legii.
Concomitent, administratorul trebuie să depună și o declarație pe propria răspundere, din care să rezulte că documentele respective au fost retransmise ca urmare a corectării erorilor constatate, cu indicarea naturii erorii corectate, precum și faptul că acestea reflectă realitatea entității raportoare. Această declarație pe propria răspundere se va include în fișierul zip atașat bilanțului PDF. Un exemplar în format tipărit al acestei declarații va fi depus la registraturile unităților teritoriale ale Ministerului Finanțelor Publice, împreună cu situațiile financiare/raportările anuale corectate.
Termenul de depunere pentru situatii corectate
Nou set de situatii financiare se poate depune cel târziu până la termenul maxim de depunere a situațiilor financiare anuale/raportărilor contabile anuale aferente exercițiului financiar/anului următor celui la care se referă situațiile financiare anuale/raportările contabile anuale la care s-au constatat erori.
Având în vedere că, potrivit legii contabilității, declarațiile de inactivitate se depun doar în cazul în care entitatea nu a desfășurat activitate de la constituire, dacă entitatea raportoare depune o asemenea declarație, în condițiile în care pentru aceeași entitate există situații financiare anuale depuse în anii precedenți, declarația de inactivitate va fi respinsă și va fi generat un mesaj de eroare.
Corectarea de către operatorii economici și persoanele juridice fără scop patrimonial a erorilor constatate nu exonerează entitățile respective de sancțiunile contravenționale prevăzute de legea contabilității.